Nemačka

Italija

Francuska

Slovenija

madjarska.jpg

You are here: Home › › HIRURSKO VADJENJE UMNJAKA

Implantologija

HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA


ZBOG ČEGA UMNJACI PRAVE PROBLEME?

Umnjaci su zubi koji se poslednji niču i zbog nedostatka prostora često ne mogu da zauzmu odgovarajući položaj u vilici. Umnjaci mogu potpunosti da ostanu u viličnim kostima ili da delimično niknu, tako da im deo pokrivaju desni. Održavanje oralne higijene u ovim slučajevima je otežano što rezultuje infekcijom. Infekciju koja potiče od umnjaka prati:

  • bol, otok i crvenilo desni u predelu zuba
  • otežano otvaranje usta
  • česta propagacija bola ka uhu, slepoočnici i vratu

DA LI JE POTREBNO DA MI SE VADE UMNJACI?

Umnajake koji stavraju tegobe uvek je potrebno izvaditi. U slučaju da tegobe ne postoje obično je indikovano vađenje umnjaka da bi se prevenirao nastanak infekcije i oštećenje susednih zuba. Ukoliko umnjaci ne stvaraju tegobe, ne ugrožavaju susedne zube a procena hirurga je da intervencija nosi rizike od oštećenja susednih anatomskih struktura (gornjevilični sinus, donjevilični nerv) intervencija se ne savetuje.

ŠTA MOŽE DA MI SE DESI UKOLIKO MI SE NE IZVADE NEIZNIKLI ZUB?
Neiznikli zubi mogu stvoriti sledeće probleme:

  • infekcija
  • karijes neizniklog zuba
  • oštećenje susednih zuba, karijes, resorpcija korena i stvaranje parodontalnog džepa
  • guranje susednih zuba
  • prisustvo cista oko neizniklih zuba

KADA JE NAJBOLJE DA SE VADE UMNJACI?

Ukoliko su umnjaci indikovani za vađenje bolje ih je izvaditi dok ste u mlađoj životnoj dobi. Rane zarastaju lakše i bolje se podnosi intervencija. Rano, profilaktičko vađenje umnjaka vrši se oko 16 godine. Individualne variacije postoje zbog vremenski neujednačenog razvoja i nicanja zuba kod različitih osoba. Intervencija se odlaže u slučaju akutne infekcije (otoka) do saniranja tegoba.

HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA. ŠTA DA OČEKUJEM OD INTERVENCIJE?

Vađenje umnjaka obično se vrši hirurškim putem u lokalnoj anesteziji. Intervencija se vrši u sterilnim uslovima, bezbolna je i obično traje oko 30 minuta. Intervencija podrazumeva davanje lokalne anestezije, rez u predelu umnjaka, odizanje mekog tkiva, delimično uklanjanje kosti u predelu zuba, vađenje zuba i ušivanje rane.   

POSTOPERATIVNI OPORAVAK

Postoperativni oporavak nakon ove intervencije obično je teži u odnosu na druge intervencije iz domena oralne hirurgije. Ovu intervenciju obično prate nešto intenzivniji bolovi, otok i moguće otežano otvaranje usta. Tegobe obično prestaju 3-4 dan nakon intervencije, a konci se uklanjaju 7. dan. 

VAŽNO JE ZNATI

Za izvođenje hirurške ekstrakcije umnjaka neophodno je da pacijent načini OPT snimak radi procene položaja zuba i njegovog odnosa sa susednim anatomskim strukturama. Svakog pacijenta pre početka intervencije obavestimo o tipu intervencije, njenom toku, potencijalnim komplikacijama i postoperativnom oporavku.